Avtor: zurace Objavljeno: 25. 05. 2013

Prvo sveto obhajilo

Molitev prvoobhajancev

LJUBI JEZUS,

ZDAJ SI V MOJEM SRCU IN ME LJUBIŠ.

MOJO DUŠO HOČEŠ OHRANITI ZA NEBESA.

ŽELIM TE LJUBITI TAKO LEPO,

KAKOR TE LJUBI TVOJA SVETA MATI MARIJA,

KAKOR TE LJUBIJO ANGELI IN SVETNIKI V NEBESIH

IN KAKOR TE LJUBIJO VSI PRAVIČNI NA ZEMLJI.

DOBRI JEZUS,

DAJ, DA TE BOM LJUBIL VEDNO BOLJ IN BOLJ.

JEZUS TEBI ŽIVIM, JEZUS TEBI UMRJEM,

JEZUS TVOJ SEM ŽIV IN MRTEV.

 

AMEN.


OBHAJILO

Uvajanje v krščansko življenje doseže svojo polnost v obhajanju presvete evharistije. Kristus nam je dal kot oporoko ljubezni v hrano svoje telo in v pijačo svojo kri. On sam živi med nami pod podobo kruha in vina, ki ju darujemo nebeškemu Očetu in izpolnjujemo njegovo naročilo, ki ga je dal pri zadnji večerji: To delajte v moj spomin. Kristjani imenujemo evharistično skrivnost tudi sveto Rešnje telo in kri, zakrament ljubezni, Jagnjetova gostija, lomljenje kruha, sveta večerja.

Verovati moramo  Jezusovim besedam, ko je rekel: »Kdor je moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Zakaj moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor je moje meso in pije mojo kri, ostane v meni in jaz v njem!«


Prve češnje – prvo obhajilo

Prve češnje, prvo grozdje, prvi krompir! Kaj vse to: prvi otrokov pogled v materin obraz, prvi nasmeh, prvi zobki, prvi koraki!

Prve češnje: saj vemo, niso bogvekaj, zadnje so neprimerno boljše, kot noč in dan. Ampak prve so dobre prav zato, ker so prve, ker smo si jih tako želeli, ker ne moremo več čakati.

Kakšno razočaranje, če jih pobere slana, če jih ni! Kadar so, nam ne vzamejo veselja do drugih, tretjih in nadaljnjih. Zadnje, tiste črne, trde, debele, sladke so tudi zato najboljše, ker so nam jih z vso začetnostjo in nepopolnostjo napovedale prve.

Prvo obhajilo je dan, ko Bog otroku in družini na viden, doživet način pokaže, da se človeku ne podarja na porabniški način, s trženjem, ampak osebno, da hkrati s seboj tudi nas same nam samim tako bogato podarja, kakor se sami nikoli ne bi znali.

Vse to je v zraku, neizrecno, nerazložljivo. Psihologi se bojijo, da otroštvo izginja iz življenja, da zato tudi odraslosti ni več, je samo neka vmesna »tehnološka« doba. V tej luči prvo obhajilo ni nobeno poljubno razkošje, ampak tisti naboj, ki nas lahko vrže v polno življenje.

 

Hvaljeno in češčeno naj vedno bo!

Presveto Rešnje Telo!


Svetniki o Sveti Evharistiji

»Ko se približaš tabernaklju, se zavedaj, da je Jezus nate čakal dvajset stoletij!«

- Sveti Jožef Marija Escrivia

 

»Jezus se nam je podaril pod podobo Kruha Življenja, da bi nam dal življenje. Noč in dan je med nami. Če bi rad zares rasel v ljubezni, se vračaj k sveti Evharistiji in Češčenju.«

- blažena Mati Terezija

 

»Bodi apostol svete Evharistije, kakor ogenj ki razsvetljuje in greje, kakor angel, ki oznanja Njega vsem, ki ga še ne poznajo in podpira vse, ki ga ljubijo in vse trpeče.«

-Sveti Sveti Peter Eymard