Preskoči na vsebino


OZNANILA ŽUPNIJE

5. POSTNA NEDELJA

TIHA NEDELJA1. četrtek, 1. petek in 1. sobota

Pred nami so prvi četrtek, prvi petek in prva sobota meseca aprila.

POBOŽNOSTI BOM TOKRAT ZARADI IZREDNIH RAZMER OB EPIDEMIJI, IZVEDEL SAM, V ZAPRTI CERKVI.

Na prvi četrtek bom po sveti maši pred Najsvetejšim molil za nove duhovne poklice.

 Na prvi petek bom pri sveti maši z litanijami počastil »Srce Jezusovo«. Obiskovanje bolnikov pa žal ta mesec odpade.

Na prvo soboto bom pred izpostavljenim Najsvetejšim nebeško mater Marijo prosil za blagoslov naših družin.

 


INFORMACIJE OB EPIDEMIJI

Zaradi resnosti trenutka in izrednih razmer, ki so nastale ob epidemiji, naj duhovniki vedno mašujejo spoštljivo in dostojanstveno ob upoštevanju liturgičnih opravil.

MAŠUJE SE V ZAPRTI CERKVI OZIROMA KAPELI, DA SE PREPREČI ZBIRANJE VERNIKOV OZIROMA ZMANJŠA MOŽNOST ŠIRJENJA EPIDEMIJE.

Naj bo v letošnjih praznikih več prostora in časa namenjenega sveti tihoti, ki nas nagovarja bolj kot poplava nepremišljenih besed: »Brez tihote Bog izgine v hrupu. Če svet ne bo ponovno odkril tihote, je izgubljen. Potem se zemlja pogreza v nič« (kard. Robert Sarah, Moč tihote).

ŠKOFJE VABIJO VERNIKE, DA PO SVOJIH ZMOŽNOSTIH DARUJEJO SVETE MAŠE IN PODPREJO SVOJE DUHOVNIKE S PROSTOVOLJNIMI DAROVI, KI JIH LAHKO NAKAŽEJO NA BANČNI RAČUN ŽUPNIJE ALI OSEBNO IZROČIJO PO PRENEHANJU EPIDEMIJE.

Vse VERNIKE vabimo, da redno spremljajo:

Škofje poudarjajo, da še vedno veljajo vse določbe, vsebovane v Izrednih navodilih slovenskih škofov za preprečevanje širjenja COVID-19, ki so jih škofje ordinariji sprejeli 12. marca 2020.

 


Cvetna nedelja

Na cvetno nedeljo bom obhajal sveto mašo v zaprti župnijski cerkvi ob 10.00 brez navzočnosti ljudstva. Vabljeni, da spremljate prenos svete maše iz mariborske stolnice na TV SLO 2 ob 10.00.

Vabljeni, da doma pripravite zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga SAMI blagoslovite z blagoslovljeno vodo.

Ob 11.30 pa ste vabljeni k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta na TV Slovenija 1 ob 11.30.

 


Spovedovanje v postnem in velikonočnem času

V letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, vabljeni, da V SRCU OBUDITE ISKRENO KESANJE TER ZMOLITE KESANJE (MOJ BOG, ŽAL MI JE …).

»Kesanje morajo navdihovati nagibi, ki izhajajo iz vere« (KKC 1492). Papež Frančišek je med jutranjo sveto mašo 20. marca 2020 v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu med pridigo spregovoril o odpuščanju grehov, ko vernik ne more prejeti zakramenta svete spovedi: Vem, da greste mnogi izmed vas ob veliki noči k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. Vendar pa mi bodo mnogi rekli: »Oče, kje lahko najdem duhovnika, spovednika, ker ne smem iti od doma? In jaz se želim spraviti z Gospodom, želim, da me On objame, da me moj Očka objame … Kaj naj storim, če ne najdem duhovnikov?« Stori to, kar pravi Katekizem. Zelo jasno je: če ne najdeš duhovnika, da bi se spovedal, se pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: »Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi.« In prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja in mu obljubi: »Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti.« In takoj se boš vrnil v Božjo milost. Če v bližini ni duhovnika, lahko sam pristopiš k Božjemu odpuščanju, kakor nas uči Katekizem. Pomislite: to je pravi trenutek, to je primeren trenutek. Dobro opravljena molitev kesanja – tako bo naša duša postala bela kot sneg. Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje »popolno kesanje« (kesanje iz ljubezni). Takšno kesanje odpušča male grehe. Če vsebuje trdni sklep čim prej pristopiti k zakramentalni spovedi, doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov (KKC 1452).

 


ZVONJENJE

V priprošnjo Mariji za konec epidemije, bomo zvonili z zvonovi ob običajnih urah, tako med tednom kot v nedeljo in praznikih. VSAK PONEDELJEK Z ZVONJENJEM OB 20.00 pa bom vabil vernike k molitvi, ki je povezana z molitvijo škofov na Radiu Ognjišče.

Ta dan PRIŽGITE SVEČE NA OKNIH v znamenje solidarnosti z vsemi žrtvami epidemije.

 


15. radijski misijon na Radiu Ognjišče

SI UPAŠ ŽIVETI?

Radijski misijon bo od 29. marca do 4. aprila 2020. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bodo sodelovali: p. Anselm Grün, nadškof Marjan Turnšek, Simon Potnik, Marko Rijavec, Marjan Lampret, Peter Pučnik in Bojan Ravbar. 

V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih bodo sodelovali še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. V času misijona bo od ponedeljka do petka sveta maša ob 19.00. Vsak večer ob 20.00 bo pogovorni večer, v katerem bodo lahko sodelovali poslušalci.

Vabljeni k poslušanju!

 


 

 

ARHIV