Avtor: zurace Objavljeno: 30. 11. 2017

ZAKAJ V ZAKONSKI SKUPINI

PRIČEVANJE

Zakonca Marija in Jože sta 20 let v zakonski skupini. Vstopila sta na povabilo prijateljskega para, ki je že pred njima vstopil v zakonsko skupino. Jože in Marija sta bila pripravljena deliti z nami doživetja zakonske skupine.

»Zelo hvaležna sva, da sva postala del skupine. Na začetku sva imela veliko strahov in izgovorov. Poskusila sva, se odzvala vabilu in sva še danes v skupini. Vesela sva in si ne predstavijava najinega zakona in družinskega življenje brez zakonske skupine. Kaj nama je bilo najbolj všeč in nama daje moč, duha in pogum za jutrišnji dan, deliva z vami.

Zakonska skupina naju povezuje, utrjuje, nama daje duhovnih in telesnih moči za vsak trenutek osebnega in zakonskega življenja.

Zakonska skupina nama daje zgled.

Vsak par v skupini je enkraten in se trudi ter si prizadeva za boljši zakon. Prizadevanja so nama zgled in spodbuda. Ko se poslušamo, vedno dobivava nove izzive za najino pot. Večkrat sva po skupini rekla: dajva še midva poskusiti. Uspelo je.

 

Učiva  se pogovarjanja.

Prihajava iz družin, kjer se starši niso veliko pogovarjali. Več ali manj so pogovori potekali o vsakodnevnih dolžnostih in o delu. Deliva izkušnje in doživetja o notranjem svetu. Veliko bolj se poznava kot prej. Skupina nama pomaga, da si vzameva cas za pripravo na srečanje in se pogovoriva o tem, kar bo na srečanju. Za obstoj in rast odnosa v zakonu je potreben čas drug za drugega. Pogovor v zakonu je kot dober temelj za hišo. Brez pogovora med zakoncema je težko živeti v dobrem sožitju.

Našla sva nove poti približevanja drug drugemu.

Ko sva bila še na začetku najine poti, sva opazovala, kako so mnogi pari naveličani in ne vedo, kaj in kako bi. Način življenja postane rutina, tudi odnos je lahko na tem. V skupini sva se naučila novih načinov osvajanja in približevanja. Postala sva ustvarjalna. Najdeva neštete majhne pozornosti, ki naju razveseljujejo in bogatijo. Nisva posebej živahna. Ostali pari imajo več idej in se povezujejo med seboj na različne načine. Odkrili so nama nove poti zelo pestrega medsebojnega povezovanja. Tudi najino moško in žensko naravo, različna pričakovanja, prirojene vedenjske vzorce iz najinih prejšnjih družin nama je lažje sprejemati in ovrednotiti s pomočjo skupine. Izkušnje vseh sedmih parov so tudi smernice in pomoč.

Utrjevanje vrednot in medsebojna podpora.

Včasih sva mislila, da imava samo midva zakonske težave. Počutila sva se kot nek oddaljen otok, ki sameva in je izpostavljen preizkušnjam sveta. Poslušava zgodbe parov iz zakonske skupine. Veiiko tolažbe in podpore prejemava. Najina zgodba ni edina. Najine vrednote prav v skupini dobivajo podporo in veva, da se splača truditi za vrednote, ki so trdne in močne. V službi sva deležna norčevanja, v skupini pa podpore in veselja, da živiva tak način življenja.

 

Pomoč pri najinem načinu vzgoje.

Zakonski pari v skupini nismo skupaj zato, da bi drug drugega spreminjali, poučevali. Enkratnost in odličnost skupine je prav to, da dopušča vsakemu paru enkratno pot rasti. Vsi smo enaki. Voditeljski par je samo spremljevalec. Spoštujemo posamezni par in vsak par se lahko zaradi različnosti obogati ob drugem paru ter se utrdi v dobrem. Spoštujemo različnost in se ne vtikamo v način življenja posameznega para. Ko so bili otroci mlajši, nama je bila skupina v veliko pomoč pri načinu vzgo je. Vsak par ima svoje vzgojne načine. O tem smo se pogovarjali in si delili izkušnje. Tako sva spoznala najin način vzgoje in ga uresničevala v vzgoji otrok.

 

Medsebojna pomoč.

Kot ste že lahko razbrali iz vsega povedanega, si pari v zakonskem občestvu pomagamo na vseh področjih življenja. Pridejo težave in preizkušnje. Pomagamo drug drugemu. Če so materialne ali kakšne druge stiske, smo tudi na razpolago. Bolezni, nezaposlenosti, neuspehi, težave vseh vrst …Kako lepo je, ko lahko pokličeš zakonski par in z njim deliš te težke izkušnje. Vedno imaš nekoga, ki je v podporo.

Zakonska skupina pomaga v župniji.

Zelo pomembno za kristjane je, da ne skrbimo samo za osebno duhovno rast, ampak to, kar nam daje Kristus, tudi delimo. Vsak je povabjen, da sodeIuje v župni ji v različnih  dejavnostih. Tako so naši pari v pevskem zboru, bralci, kateheti, v Karitas in župnijskem svetu.

Reševanje kriz.

Veliko parov doživi v odnosu obdo bje zatišja, ko ni moči in duha in se lahko pojavi kriza. Ni več toplih besed in spodbud. Odnos postane suh in morda tudi grob. Ko sva na skupini delila najino izkušnjo, nisva dobila navodila, kaj narediti. Poslušali so naju, vživeli so se v najino izkušnjo. To je bilo največ .Skupina je res velika duhovna podpora. Dejstvo je, da smo vsi na isti poti in se trudimo. Prijateljstvo med pari in molitev drug za drugega je močna podpora.

 

Doživetje zaupanja, spoštovanja, dostojanstva.

Najti zaupljive prijatelje in imeti okrog sebe ljudi, ki te razumejo in poslušajo, sprejemajo takšnega, kot si, ni enostavno. To so največji darovi in milosti naših odnosov v zakonski skupini. V skupini si lahko to, kar SI. Vsak par to, kar sliši, ohrani v zaupanju. Ni opravljanja, ni obrekovanja, ampak čuteče spremljanje in spodbujanje. Kdor ne more sprejeti tega načina in se ne vzgaja za to, ne more biti v zakonski skupini.

Duhovna, molitvena podpora. Nisva bila poglobljena vernika in se imenujeva tradicionalna vernika. Skupina naju je prebudila tudi na tem področju. Poglobila sva vero. Moliva za vero, se pogovarjava o verskih vprašanjih. Spremljava otroke na poti vere. Pri nas doma je Bog prijatelj.
 


Samo eno rečeva:

»Najin zakon je lepši, ker sva v zakonski skupini. Morda bi omagala, a nisva. Zakon je velik dar ljubezni, a brez truda in napora ne gre.

Zakonska skupina naju uči, vzgaja, vodi in spremlja.

Ne bojte se vstopiti v zakonsko skupino«.

Zakonca Marija in Jože