9. tema
ZAKRAMENT SVETEGA KRSTA

Bog prihaja k človeku, se mu razodeva. S sv. krstom, Bog na najodličnejši način polaga svojo ljubezen v človeka in jo nadgradi pri Sv. birmi in Sv. obhajilu. Ta ljubezen je Bog sam, ki želi bivati v meni. Zakramenti so del odnosa med Bogom in človekom. So vidna znamenja po katerih dobim gotovost, da mi Bog res podarja svojo pomoč-milost. Zakramente potrebujemo, ker nismo samo duhovna, ampak tudi telesna bitja. Po zakramentih Bog nadaljuje svoje delo, zato je učinek zakramenta na osebni ravni med Bogom in človekom.

Rojstvo je enkraten dogodek. Z njim se začne naše zemeljsko življenje, katerega smo prejeli kot dar nekoga, ki nas ima rad. Naše življenje je dar Boga. Spoznanje, da nas ima Bog rad, je temelj krščanske vere in vir našega notranjega zdravja. Spoznanje o božji neizmerni ljubezni do človeka mora biti vodilo, da nekdo želi sprejeti od Njega še drugi dar - večno življenje.

 

1. Sv. Krst – prvi in najpotrebnejši zakrament

Krst je trenutek, ko sem poklican od Boga po imenu, ko je vame položeno seme vere in večnega -novega življenja. Apostoli so močno čutili kaj pomeni novo življenje. Božjo besedo, ki so jo oznanjevali, je v ljudeh povzročila: spreobrnjenje, kesanje, odpuščanje grehov, željo po krstu in vključitvi v Cerkev. "Tisti, ki so sprejeli njegovo besedo, so se dali krstiti; in tega dne se jim je pridružilo približno tri tisoč ljudi." Apd 2,41

Krst je prvi in najpotrebnejši zakrament, brez njega ne moremo sprejemati drugih zakramentov.

 

2. Učinki Sv. Krsta

Sveti krst izbriše tisto anomalijo med Bogom in človekom, ki ji pravimo ”izvirni greh”. Greh je prekinil pristno prijateljstvo z Bogom. S tem dejstvom je človek zaznamovan že s spočetjem, čeprav ni čisto sam kriv. Kristus je zato prišel na svet, da odpraviti to ločenost. Sveto pismo govori, da postane človek, ki odstrani to oviro ”novi človek, nova stvar, je opravičen”.  S krstom dobi moč, da tisto, kar je sposoben sam narediti tudi naredi. Krstne učinke razdelimo:

Očiščenje: Sv. krst očisti človeka tam, kjer se rojeva greh – znotraj nas. Milost Krsta ne stori karkoli proti osebni volji. Kadar oseba po dobri pripravi sama želi izboljšati svoje življenje, lahko deluje v polnosti milost Sv. krsta. Človek je osvobojen vseh ovir in vzpostavljen je prvoten prijateljski odnos z Bogom.

Prerojenje:Krščenec je prerojen v božjega otroka. S Sv. krstom dobi pravico, da kliče Boga za Očeta. Postanem njegov brat, sestra Jezusa. On začne prebivati v krščencu koliko mu dopušča. To bratstvo je Jezus pridobil s svojo smrtjo in vstajenjem. S krstom postane svetišče Svetega duha. Sveti Duh deluje pri krstu. On nas prerodi, prenovi, razsvetli, opraviči, mazili in daje gibalo novega življenja.

Hkrati prejme milosti: razumnost, pravičnost, srčnost, zmernost, da modro ureja svoje življenje.

 

3. Vključitev v Cerkev

Če gledamo na krst z vidika učinkov očiščenja in prerojenja, je to najbolj osebna in intimna človekova zadeva, ki zahteva jasno osebno odločitev. Hkrati pa krst ni osebna zadeva, saj si ga ne more nihče podeliti sam. Bog je moj Oče, tvoj Oče in Oče vseh krščenih, pomeni, da je naš skupni Oče in smo mi zato v medsebojnih odnosih bratje in sestre. S krstom postanemo tako člani božjega ljudstva ali Cerkve, skrivnostnega telesa Kristusovega. Že tukaj se čuti, da s krstom postanemo nova stvar in lahko bi rekli, da nismo več ”zasebniki”. Življenjski program kristjana je program Cerkve.

 

4. Znamenja, ki nagovarjajo in razlagajo Sv. krst

KRIŽ: Pomeni pripadati Tistemu, ki je sam sebe daroval na križu, da bi krščenec lahko živel. Je znamenje neizmerne božje ljubezni. Kadarkoli se pokrižamo, povemo: Kristus je moj Gospod, krščen sem z ljubeznijo Jezusa, sem njegov. Ta ki mu s krstom pripadam se obvezuje, da me bo varoval in branil.

VODA: od začetka sveta je voda – preprosta stvar vir življenja in rodovitnosti. Voda poživlja žejnega, umiva umazanijo. Biti krščen pomeni; biti potopljen v oživljajoči in rešilni tok, ki prihaja od Odrešenika. Ta tok odplakne greh, ki ga je deležen človek.

OLJE: Olje v vsakdanjem življenju je hrana, ki daje moč, gorivo, ki daje toploto in svetlobo, zdravilo za rane, sredstvo, ki ščiti pred opeklinami…Pri krstu je vidno znamenje, da Bog podeljuje moč, da bo krščenec mogel živeti po zapovedih, da bo okrog sebe širil radost. Bog je olje, ki ozdravlja dušne rane. Pri krstu smo maziljeni za duhovni boj, za boj zoper zlo. Olje razširja prijeten vonj, kakor naj krščenec razširja prijeten vonj večnega življenja.

BELO OBLAČILO: krščenec je oblekel Kristusa, da s Kristusom in v Njem oblikuje svoje življenje. Je znamenje tvoja duše, ki je ob krstu čista kakor belo oblačilo, varuj, da je ne boš z grehom omadeževal.

KRSTNA SVEČA: Velikonočna sveča ob kateri prižgejo krstno svečo, je simbol zmage Kristusa nad temo greha. oznanja moč luči in ljubezni. Sveča je simbol upanja krščenca za vsakdanje življenje. Krščenec naj postane otrok upanja, ne obupa, naj postane otrok luči ne teme, tako bo pričeval ljudem, ki so v stiski in potrebujejo upanja.

 

ZA ŽIVLJENJE:

  • Kaj si pridobil s Svetim krstom?
  • Poskušaj v moči Sv. krsta sodelovati v življenju Cerkve.
  • Kaj si pripravljeni storiti, da bo krstna milost v tebi učinkovita?