Vnesite vaš naslov

NASVETI ZA BRANJE SVETEGA PISMA

Marsikdo bi rad bral Sveto pismo, pa ne ve, kako naj se loti. Škof v Querétaro, ki je med drugim tudi svetopisemski strokovnjak, je za to priložnost napisal  Deset zapovedi za koristnejše branje Svetega pisma.

 

1. Ne misli, da si ti prvi bralec/ka Svetega pisma. Ogromno ljudi je v stoletjih bralo Božjo besedo, premišljevali so jo, živeli po njej in jo posredovali dalje. Najboljši razlagalci Svetega pisma so svetniki.


2. Sveto pismo je knjiga cerkvenega občestva. Branje Svetega pisma, tudi kadar ga bere kdo sam zase, ni samotarsko opravilo. Za uspešno branje se uvrstimo v velik cerkven tok, ki ga vodi Sveti Duh.


3. Sveto pismo je Nekdo. Zaradi tega se istočasno bere in slavi. Najboljše branje se opravlja pri bogoslužju.


4. Središče Svetega pisma je Jezus Kristus. Zato beremo Sveto pismo pod Jezusovim pogledom. Jezus Kristus je Ključ za razumevanja Svetega pisma.

 
5. V Svetem pismu so dogodki in izreki, dejanja in besede, ki so tesno povezani drug z drugim; besede oznanjajo in osvetljujejo dejstva; dejstva potrjujejo besede.


6. Glede vprašanja, kje začeti z branjem, svetujemo, da je morda najbolje začeti z branjem evangelijev. Potem nadaljujemo z Apostolskimi deli in Pismi. Vmes preberemo s kakšno knjigo iz Stare zaveze. Psalmi so molitev skupnosti in skupin. Preroki so duša Stare zaveze, njim je potrebno posvetiti poseben študij.


7. Sveto pismo osvojimo z obleganjem, kakor Judje mesto Jeriho. Zato je dobro brati vzporedne odlomke. Kar zahteva nekaj časa, je pa zelo koristno. Eno besedilo pojasni drugo, kakor je rekel že sv. Avguštin: »Stara zaveza postane jasna v Novi zavezi in Nova zaveza se skriva v Stari zavezi.«


8. Sveto pismo moramo brati in premišljevati z istim duhom, kakor je bilo napisano. Glavni pisec Svetega pisma je Sveti Duh, tako je tudi glavni razlagalec Božje besede. Kadar beremo Sveto pismo, ga moramo klicati nase in se mu po branju zahvaliti. 

 

9. Svetega pisma ne smemo nikoli uporabljati za to, da bi druge kritizirali ali obsojali.


10. Vsako izmed svetopisemskih besedil je nastalo v določenem času in v določenem načinu tedanjega izražanja. Če tega ne upoštevamo, manipuliramo z Božjo besedo, izgovarjamo Božje ime nespoštljivo, brez potrebe – v prazno.