Avtor: zurace Objavljeno: 19. 12. 2020

NAVODILA ZA OBHAJANJE SVETIH MAŠ
V  MARIBORSKI METROPOLIJI
ŠKOFIJE MARIBOR – CELJE – MURSKA SOBOTA

V četrtek, 31. 12. 2020, so se sestali vsi trije odgovorni škofje za posamezne škofije mariborske metropolije, pregledali situacijo in se na temelju tega odločili:

  1. S PONEDELJKOM, 4. 1. 2021, PONOVNO UVAJAMO BOGOSLUŽJA PO CERKVAH ŠKOFIJ MARIBORSKE METROPOLIJE – Z VERNIKI, upoštevajoč navodila, ki smo jih škofje sprejeli 18.12. 2020 (NAVODILA).
  2. Duhovnike naprošamo, da v cerkvah označijo prostore, ki jih lahko zasedejo verniki OZIROMA družine.Duhovnikom svetujemo, da upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju. Tam, kjer je ta slika še vedno slaba ali pa je svetišče premajhno, se priporoča, da duhovniki svete maše ob praznikih in nedeljah obhajajo samo ob prisotnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, ali tistih, ki so naročili sveto mašo. Ostali verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev. Tam, kjer zaradi slabe epidemiološke slike duhovniki še zmeraj ne morejo obhajati svete maše z verniki, naj duhovniki poskrbijo, da bodo verniki lahko prejeli sveto obhajilo izven svete maše.
  3. Pri svetih mašah z verniki pa je lahko samo instrumentalna glasba.

 

PRI BOGOSLUŽJIH NAJ SE TUDI UPOŠTEVAJO NASLEDNJA NAVODILA SŠK Z DNE 18. 12. 2020:

1. SVETE MAŠE Z UDELEŽBO VERNIKOV SO DOVOLJENE POD NASLEDNJIMI POGOJI:

a)     V cerkvi je lahko toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2.

b)    Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi.

c)     Vsi prisotni (udeleženci in duhovnik) morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke. Pri tem mora biti vsaka druga vrsta (klop) prosta oseb.

d)    Verniki se pred sveto mašo in po njej ne smejo družiti ali zadrževati v okolici cerkve.

e)     Duhovnik mora med sveto mašo nositi masko. 

f)     Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika.

g)    Duhovnik ima med sveto mašo pokrite posode s hostijami za vernike.

h)    Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

i)      Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Delivec obhajila pri obhajanju nosi masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke

j)      Darove za cerkev verniki oddajo v za to določen nabiralnik (košaro).

k)      Po sveti maši je treba cerkev obvezno temeljito prezračiti. 

3.     Vsak, ki vstopi v sakralni prostor (cerkev, kapelo, dvorano, kjer poteka bogoslužje itd.), je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.

4.     Škofje duhovnikom in vernikom priporočajo, naj na svoje telefone namestijo aplikacijo #Ostanizdrav.

5.  Bolni in ostareli naj svete maše spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede oziroma dobrim delom (prim. ZCP, kan. 1248, § 2). Prenos svetih maš, ki jih darujejo škofje, bo potekal po Televiziji Slovenija, Radiu Ognjišče in Tv Exodus.

6.  Spovedovanje je dovoljeno. V spovednicah mora biti nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra. Spovednico naj se redno prezračuje in čisti.

7.  Zakramenta svetega krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin oziroma istih gospodinjstev. Prva sveta obhajila in birme so do nadaljnjega odloženi.

8.  Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena (maske tipa N95/KN95/FFP2/FFP3). Obiski bolnikov na domu za prve petke so dovoljeni.

9.  Cerkveni pogrebi se izvajajo v dogovoru s pogrebno službo in ob upoštevanju vseh navodil NIJZ. Z namenom, da se čakalne vrste za upepelitev skrajšajo, vernike vabimo, da svoje rajne sorodnike pokopljejo na klasičen način s krsto.

10.  Kateheza (verouk) se izvajajo na daljavo.

 

msgr. mag. Alojzij Cvikl D.J., mariborski nadškof metropolit

msgr. dr. Peter Štumpf SDB, murskosoboški škof

g. Rok Metličar, škofijski upravitelj celjske škofije