O misijonu

V GOSPODOVEM LETU 2017

 (januar - november)

župnija Svetega Jožefa Delavca praznuje

50 let

in obhaja LJUDSKI MISIJON  

MISIJONSKO LETO NAS VABI:

USTAVI SE…   UMIRI SE…   BOG TE ČAKA!

  

HIMNA MISIJONA - JEZUS, LJUBIM TE

 MISIJONSKI DOGODKI

Januar - mesec srečevanja z misijonarji na domu

Zakrament svetega krsta

Krst je vir vseh milosti in blagoslovov, odpira vrata življenju v krščanskem duhu.

V januarju bodo misijonarji blagoslavljali domove, se spoznavali in povezovali z župnijo.


Februar - mesec kulture

Zakrament svete birme


Birmski dar Svetega Duha dopolnjuje krstno milost.

11. 2. - po večerni sveti maši muzikal Ustavi se, umiri se, Bog te čaka
12. 2. - ritmično-duhovna glasba s skupino Svetnik pri 2. sveti maši
12. 2. - večerni koncert Fantov na vasi, skupine Škrjanček in VS A cappella
25. 2. - srečanje ob obletnici ustanovitve molitvene skupine


Marec - mesec žene, matere in družine

Zakrament svete evharistije

Evharistija je vir in vrhunec krščanskega življenja.

19. 3. - celodnevno češčenje pred Najsvetejšim
25. 3. - ženski zajtrk s predavanjem o vzgoji in vlogi žene v družini
26. 3. - program ob materinskem dnevu


April - mesec duhovnih pogovorov in čas življenjske spovedi

Zakrament sprave

V spovednici se srečata grešnik in On, ki je luč, ki kaže pot, ki dviguje in tolaži dušo.

April bo mesec duhovnih pogovorov in spovedi.


Maj - mesec moža, očeta in družine

Zakrament svetega zakona

Zakrament svetega zakona je eden najpomembnejših, saj zdrava krščanska družinska celica v družbo sadi kal vere in kulture.

7. 5. - slovesna sveta maša ob župnijskem žegnanju
19. in 20. 5. - moški pohod in pogovor z misijonarjem
20. 5. - pogovorni večer za moške
21. 5. - srečanje vseh zakoncev in zakonskih jubilantov


Junij - mesec Karitas

Zakrament mašniškega posvečenja


Mašniško posvečenje je Božji dar skupnosti, v katerem izbrana oseba sprejme službo oznanjevanja, delitve zakramentov in pričevanja.

3. 6. - svečana akademija ob 25-letnici župnijske Karitas


Julij - mesec miru

Čas misijonskega počitka in miru:
ustavi se, umiri se, Bog te čaka.


Avgust- mesec mladih

Misijonski tabor


Skozi igro spoznavamo in slavimo Boga.

19. 8. - izobraževanje in delavnice za mlade animatorje
20. 8. - pohod mladih in vseh župljanov na Ptujsko goro
21. - 23. 8. - druženje veroučencev s sklepno sveto mašo v naravi


September - mesec bolnih in ostarelih

Zakrament bolniškega maziljenja


Bolniško maziljenje je dotik trpečega Kristusa, ki vliva upanje v vsakršni stiski.

Misijonarji bodo obiskovali bolne in ostarele.
3. 9. - sveta maša za vse bolne in ostarele


Oktober - mesec cerkvenega petja

Kolpingov mesec


Blaženi Adolf Kolping je z vero in ljubeznijo širil solidarnost med ljudmi.

7. 10. - župnijsko romanje za vse farane
22. 10. - nedelja cerkvenega petja
28. 10. - literarni večer proze in poezije
29. 10. - Kolpingova nedelja


November

Sklep misijona


Čas zahvaljevanja in hvaležnosti za vseh 50 let župnije.

3. - 12. 11. - misijonska devetdnevnica
12. 11. - sklep misijona s svečano sveto mašo (mašuje nadškof Alojzij Cvikl)

Koledar misijonskih dogodkov si lahko prenesete tudi v obliki zloženke izdane ob začetku misijona.

 


KAJ JE MISIJON?

Misijon je priložnost, ko lahko utrdimo in poživimo svoje duhovno življenje. 

Misijon je vabilo. »Pridi in poglej«. Tako je Jezus odgovoril učencema, ki sta ga vpraševala, kje stanuje. Pridite torej in poglejte! 

Misijon je spodbuda. Spoštovani, pretehtajmo svoje življenje in življenjske odločitve. Odvrzite starega človeka, kot nam svetuje Sveto pismo, in postanimo nov človek, ki z svojim življenjem razodeva Jezusa.

Misijon je prošnja. Odprite svoja srca Gospodu. Zakaj ne bi sprejeli medse Njega, ki nam pomaga dozorevati za večnost?

Misijon je za vsakega izmed nas izziv.  Ali sem sposoben odriniti na globoko ali pa se zadovoljim s povprečnostjo duhovnega življenja? 

Misijon je dar. »Vzemite in jejte«. Gospod nam daje samega sebe, da bi bili dovolj močni za ljubezen do bližnjega. 

Misijon je namenjen vsem. Vsi smo Božji otroci. Poklicani smo, da poglobimo in utrdimo svojo vero. Po misijonarjih nas Bog vabi k sebi. Ponuja nam roko tolažbe, upanja, vere, ljubezni in sprave. 

Z misijonskega križa nam Kristus govori: Ne bojte se! Jaz sem z vami do konca sveta! Odrešenik nas nagovarja, naj svetimo v temi, naj bomo luč.

Misijon je veselo oznanilo. On prihaja, trka na srca vsakogar izmed nas. Bilo bi škoda, če bi moral Jezus v času milosti neopaženo mimo zaprtih vrat našega srca. Vstali Kristus nas tudi po Božji Materi Mariji nagovarja, naj v času misijona napravimo nov korak in ga sprejmemo. Bodimo pogumni! Upajmo proti upanju!

 


PREDSTAVITEV MISIJONARJEV

Sem br. Jože Smukavec. Pri bratih kapucinih sem 17 let, trenutno pa delujem v našem samostanu v Škofji Loki. Po naravi sem sanjač, človek, ki izredno rad živi, ki ima rad ljudi in Boga. Med vas prihajam v želji, da bi živo zgodbo Boga živel in delil tudi z vami.

 

 

 

Sem s. Mojca Korošec, fmm (frančiškanka, Marijina misijonarka). Rada imam barve, ustvarjanje in vse, kar je lepo in diši po umetnosti. To mi pride zelo prav pri delu z otroki pri veroučnih urah. Rada prebiram Sv. pismo in sem ponižna pred Njim, ki je Lepota sama.

 

 

 

 

Sem br. Jaro Knežević, star 47 let, 21 let kapucin in 15 let duhovnik. Pod materinim srcem sem začel rasti takrat, ko je v večnost odhajal sv. pater Pij. Živim in delam v Ljubljani, v župniji sv. Štefana v Štepanji vasi. Zadnje čase veliko razmišljam o novi evangelizaciji: kako oddaljene katoličane pripeljati do osebnega srečanja z Jezusom. Sicer pa sem ljubitelj hribov in poezije.

 

 

Sem sestra Grazyna, prihajam s Poljske, a sem ‘posvojena’ Slovenka že več kot 20 let. Med tem časom sem bila 10 let v Afriki, v Kongu, v prestolnici Brazzaville. Rada imam Slovenijo in se že veselim, da bom v času misijona skupaj z vami živela, molila in doživela milosti spreobrnjenja. Že sedaj molim za naš skupni misijon, da nas Gospod blagoslovi in nam podari svoj mir. Naj bo Njegova pomoč vedno z nami.


 


V ČASU MISIJONA PA VABIM K SODELOVANJU:

Otroke; brez vas bo misijon puščava. Računam na vašo dobro voljo in pripravljenost storiti nekaj dobrega in lepega za Boga in zase.

Mlade; preko vas lahko zacveti novo življenje. Odprite srca Kristusu, da bo krepil vaše ideale, osmislil mladost, delo, odgovornost, požrtvovalnost in vas vodil naprej po poti notranje svobode in sreče.

Poročene; skupaj z vami želimo odkrivati pota do vaše globlje družinske sreče. Bodite svetilke krščanskega življenja, da bodo vaše družine še naprej ostale svetišča ljubezni in zvestobe. Naj bo misijon milostni dotik božje dobrote za vas in vaše otroke!

Ovdovele in samske; niste sami! Bolj kot ste povezani z Bogom, večja je vaša duhovna rodovitnost, ki nas vse bogati in plemeniti.

Starejše in onemogle: pred Bogom ni nihče star. Vaše poslanstvo je nadvse dragoceno. Svoje trpljenje, samoto, zapuščenost, bolečine in molitve darujte za duhovni preporod naše župnije.

Člane žps, ključarje, pevce in vse druge sodelavce: naj vas misijon še posebej nagovori k odgovornosti za versko življenje v župniji. S svojo zavzetostjo, prisotnostjo pa boste pokazali, da imate radi svojo župnijo.

 

ČAS MISIJONA NAJ BO TOREJ ČAS OBILNIH MILOSTI.

Da bi bilo temu res tako, radi tudi sami zase molimo v ta namen. V molitev posebej vključujmo naše družine, otroke in mlade, starejše, bolne in umirajoče, misijonarje in misijonarke, duhovnike, nove duhovne poklice ter prošnjo za duhovni blagor vse naše račke župnije in vsega slovenskega naroda.

Naj nam sveti misijonski čas razlomi vezi zakrknjenosti naših src. Dajmo se na razpolago misijonskim dogajanjem in sprejmimo in premišljujmo besede misijonarjev in misijonark. Zapustimo individualizem, odprimo se župnijskemu občestvu isto mislečih in verujočih. Bodimo odprti za druge, drugače misleče. Spustimo Boga v svojo bližino, v svoje življenje in sveti misijon bo rodil bogate duhovne sadove zate, za družine in župnijo.

 

 


 • ŽUPNIJSKO ROMANJE K NAŠIM MISIJONARJEM bo na rožnovensko soboto, 7. oktobra 2017. Obiskali bomo naše misijonarje v njihovih skupnostih, kjer živijo, molijo in delajo. Romarsko sveto ...

   
 • Se ti zdi, da kot moški hočeš nekaj več, kot ti ponuja vsakdanje življenje? Ti je dovolj banalnih in plehkih pogovorov? Razmišljaš, kaj lahko kot  krščanski...

   
 • MISIJONSKI MESEC MAJ: - ZAKRAMENT SVETEGA ZAKONA - MOŠKI MESEC   19. / 20.5.2017: moški pohod; 20.5.2017: POGOVORNI VEČER ZA MOŠKE; 21.5.2017: SVETA MAŠA ...

   
 • MISIJONSKI MESEC APRIL: zakrament sprave; priložnost za duhovni pogovor z misijonarjem o osebnem življenju, o verskih dvomih in vprašanjih; misijonski nagovori pri večernih sv. ma&scaro...

   
 • MISIJONSKI MESEC MAREC: ZAKRAMENT SVETE EVHARISTIJE; MESEC ŽENE; čas postnih spodbud.   MISIJONSKI NAGOVORI V MESECU MARCU Nagovorom bratov misijonarjev, o zakramentu svete evharistije b...

   
 • MUZIKAL ob 50-letnici naše župnije: USTAVI SE, UMIRI SE, BOG TE ČAKA 11. 2. 2017 ob 18.00 v župnijski cerkvi KAJ JE MUZIKAL? Muzikal  je umetniško delo z lahkotno vsebino...

   
 •  Prenesi pdf datoteko...